Laboratorio ohjekirja

Paastoverinäytteet:

Katso tuotteet sivulta mitkä kaikki määritykset vaativat paaston (10 h) eli yli yön, näistä seerumin rauta on yksi yleisimpiä näytteitä joita otamme raudanpuutteen selvityksessä. Käytännössä nämä kaikki otetaan aamulla vieläpä klo 7-10:30 välisenä aikana. Ainoan poikkeuksen voivat tehdä kroonisen väsymysoireyhtymän potilaat, joille säännöllinen aamu voi olla käytännössä jopa klo 17 iltapäivällä. Heilläkin on kuitenkin noudatettava ennen näytteen ottoa 10 h paastoa. Kaikkien on kuitenkin hyvä juoda vettä 1-2 dl ennen laboratorioon tuloaan.

Vuorokausi virtsanäytteen keruu natriumin, kaliumin, magnesiumin, kalsiumin, jodidin ja kuparin määritystä varten

Käy läpi koko tämä lista ja lue ohjeet huolellisesti:

 • Ensin kerätään 24 h aikana vuorokausivirtsan näyte keräysastiaan, jonka kokonaistilavuus on 3 litraa, tämän saat meiltä. Mutta jos näyttää uhkaavasti siltä, että tämä ei tule riittämään, joudut hankkimaan toisen astian, joka on 5 litraa. Virtsaa voi tulla enemmän kuin mitä yleinen oletusarvo on, on tyypillistä juuri silloin kun on kyse uupumuksesta. Tehdaspuhdasta astiaa ei tarvitse pestä, mutta sen on oltava tehdaspuhdas, sellainen jossa on hyvä kansi ja huomioi että sen pitää mahtua jääkaappiin/ulkoparvekkeelle. Mikäli keruu suoraan ruskeaan 3 l astiaan on hankalaa, voit myös kerätä tällaiseen 5 l tehdaspuhtaaseen astiaan, keruun jälkeen sekoitat sen huolellisesti, otat näytteet putkiin, ja käytät 3 l astiaa vain mittaamiseen.
 • Kokonaismäärä voidaan siis mitata virtsankeruuastialla jonka tilavuus on 3 l, sivussa on mitta-asteikko (saat tämän meiltä).
 • 10 ml keltakorkkinen lisäaineeton putki (natrium, kalium, magnesium, kalsium –näytteet).
 • Virtsan vrk JODIDIN määrityksessä vrk-virtasan näytteen oton jälkeen erillinen näyte siirretään 15 ml punakorkkiseen erikoiskäsiteltyyn putkeen.
 • Virtsan vrk KUPARIN määrityksessä näyte otetaan myös 15 ml punakorkkiseen erikoiskäsiteltyyn putkeen.
 • Pipetti on kirkas läpinäkyvä muovinen ja sitä tarvitaan näytteen siirrossa
 • Pussi jonne laitat putken kun näyte on otettu, siinä vielä imuliina
 • Kelta-mustaraitainen paketti (mikäli myös kupari otetaan, silloin on 2 eri pakettia)

Kerää virtsa 24 h ajan, esim. aloita vaikka aamulla klo 8. Tällöin tyhjennä ensimmäisellä kerralla rakko normaalisti WC:hen, sitten tästä alkaa 24 h aika: aina seuraavaan aamuun klo 8 asti virtsa kerätään isoon 3 l (tai 5 l) astiaan. Voit siis valita minkä tahansa ajankohdan vuorokaudesta aloitukseen, tärkeää on vain että keräysaika on 24 h. Säilytä vrk-virtsan keräysastiaa keräyksen ajan kylmässä (pakastamatta) 2-6 °C.

Mikäli 3 l astia ei tule riittämään, tarkista tilavuus ja kaada virtsa 5 l marjaämpäriin, ja jatka keruuta 3 l ämpäriin. Tällöin lasket tilavuudet yhteen (onnistuu vain sillä 3 l astian kanssa, mutta näyte pitää tyhjentää 5 l astiaan jotta kaikki on yhdessä samassa astiassa). Katso kuinka paljon virtsaa on nyt kertynyt 24 h:ssa. Mittatarkkuus 3 l astiassa on 50 ml (0,5 dl) välein.

Keräysastian korkin on oltava tiukasti suljettuna. Sekoita virtsankeräysastia ennen näytteen ottoa kunnolla. Virtsa siirretään 10 tai 15 ml putkeen mukana tulevan kertakäyttöisen muovipipetin avulla.

Tämän määrän ilmoitat merkitsemällä sen näytteenoton putken viivakooditarraan. Ota kaikkiin annettuihin putkiin näyte. Kirjoita myös keruun lopetus-pvm aina kaikkiin putkiin viivakooditarraan.

Älä juo keruupäivänä suolavettä (moni juo nykyään vettä, johon on lisätty 1-2 tl / 1 litra raffinoimatonta (puhdistamatonta ja ilman lisäaineita) olevaa suolavettä.

Jodidin näytteen otossa on huomioitava seuraava: Nestetasapainon voimakkaat vaihtelut heikentävät tuloksen luotettavuutta. Ennen näytteenottoa on vältettävä runsasta juomista, nesterajoitusta ja voimakasta fyysistä rasitusta.

Lähettäminen laboratorioihin: Natrium, kalium, magnesium, kalsium ja jodi lähetetään Vitaan. Katso että laatikon päällä lukee Vita.

Kupari lähetetään Medixiin.

Natrium, kalium, magnesium, kalsium, kupari ja jodidi näytteet kestävät lähetyksen ajan, 4 vrk huoneen lämmössä, mutta nekin on syytä pitää mahdollisimman paljon kylmässä. Lähetyspäiväksi on hyvä valita alkuviikon päivä tai on oltava varma, että näytteet saadaan laboratorioon arkipäivänä.

Vielä ennen lähetystä, muista:

 1. Merkitse virtsan kokonaismäärä kuhunkin putkeen sekä pvm milloin otit näytteen!
 2. Muista laittaa putket kelta-mustalaatikossa pussiin ja laita mukaan nestettä keräävä liina varmuuden vuoksi, tarkista korkit. Kummassakin laatikossa hyvä olisi, jos lähetyspäivä on perjantai, että paketissa on lauantai-jakelun tarra (ei välttämätön).
 3. Kelta-mustaraitaisia ei saa laittaa postilaatikoihin, ne on vietävä suoraan postiin (asiamiehelle tai konttorille).

Jos kuitenkin tulee kysyttävää:

Kirsi Vaali,

info@innoxlab.fi,  puh: 040-170 3031